Helppoja välipalavinkkejä kiireiselle urheilijalle

21.04.2023

Huomaan usein uusia urheilijoita valmentaessani yhden yhteisen kompastuskiven arjen ruokailuissa: Pääateriat osataan koota järkevästi, mutta kokonaisuutta täydentäviä välipaloja ei kiireesta johtuen jakseta suunnitella. Alle olenkin koonnut helppoja, nopeita välipalavaihtoehtoja, joita on helppo napata kiireisenä päivänä mukaan tai ostaa suoraan kaupasta. Tärkeää olisi muistaa välipalojankin kootessa kolmen sormen sääntö 🤟🏻 Välipalan tulisikin sisältää 

1. Hyvä hiilihydraatin lähde  🟡

2. Hyvä proteiinin lähde 🔴

3. Jotain värikästä (kasvikset, marjat, hedelmät) 🟢

HUOM!  Alla olevat suositukset eivät ole maksettuja kumppanuuksia, vaan aidosti perustuvat omiin havaintoihini ja mielipiteisiini.

Välipalapatukat

Kaurapohjaiset välipalapatukat toimivat hyvinä hiilihydraatin lähteinä. Elovena ja monet muut brändit tarjoavat fiksusti patukoita multipakkauksissa, jolloin patukat pysyvät hyvässä järjestyksesä kaapin pohjalla ja pakkauksista on helppo napata yksittäisiä patukoita laukkuun mukaan. Uutuutena Elovenalta on pehmeät kaurapatukat, jotka ainakin itselle uppoaa etenkin treenejä ympärillä paremmin. 

Riisi- ja maissikakut

Erilaiset riisi- ja maissikakut ovat oiva tapa lisätä hiilihydraattien saantia välipaloille. Korkeaan suolapitoisuuteen kannattaa kiinnittää huomiota ja isommissa annoksissa käyttää maustamattomia vaihtoehtoja. Kaupasta löytyy erilaisia vaihtoehtoja normaaleille maissikakuille kuten Le Pain des fleurs -merkin tattarinäkkileivät sekä Fazerin for Minis kauraiset maissikakut. 

Valmis- ja pikapuurot 

Valmis- ja pikapuurot toimivat hyvinä hiilihydraatin lähteinä ja kaupasta löytyy jokaisen makuun puuroja niin kylminä kuin lämpiminä vaihtoehtoina. Pikapuurot ovat helppo tapa lisätä hiilihydraattien saantia kiireiseen päivään!

Pähkinäsekoitukset 

Pähkinät ovat erinomaisia hyvien rasvojen ja proteiinin lähteitä. Pähkinäsekoituksiin on usein lisätty myös muita sattumia kuten kuivattuja marjoja, jotka nostavat sisällön ravintopitoisuutta. Sekoituksissa on usein korkea energiapitoisuus, joten jo kourallisen nauttiminen yhtenä osana välipalaa on helppo tapa turvata riittävä energiansaanti.

Juotavat jogurtit ja smoothiet

Juotavat jogurtit ja smoothiet on helppo juoda kiireessä ja ne niistä saa sekä laadukasta proteiinia että nopeasti imeytyviä hiilihydraatteja. Valikoimasta löytyy niin makeampia kuin raikkaampia vaihtoehtoja. Uutuutena kaupoista löytyy Baba Foodsin Tahini smoothiet, joihin lisätty tahini nostaa niiden proteiinipitoisuutta ja täten ne sopivat täydellisesti myös urheilijan arkeen. 

Proteiinituotteet

Proteiinivalmisteet voivat toimia hyvänä lisänä välipaloilla, jos päivän proteiinien kokonaissaanti meinaa jäädä niukaksi. Vaikka proteiininsaantia ei tarvitse ylikorostaa, voi proteiinipitoinen palautusjuoma tai -patukka olla paikallaan kiireisen treenipäivän aikana. Patukat usein sisältävät isohkon määrän sokeria tai tyydyttynyttä rasvaa, joten suosittelen käyttöä vain satunnaisesti. Kovatempoisen treenin jälkeen olisi hyvä nauttia palautusjuoma, joka sisältää myös hiilihydraatteja.

Napostelukasvikset 

Hetisyötävät ja valmiiksi huuhdellut napostelukasvikset ovat helppo tapa lisätä kasvisten käyttöä välipaloilla ja pääaterioilla. Napostelukasviksien ehdoton etu on käytön nopea ja mutkaton käyttö.

Kuivatut hedelmät

Sokeroimattomat kuivahedelmät ovat erinomainen nopeiden hiilihydraattien, kuidun ja suojaravintoaineiden lähde. Korkean energiapitoisuuden vuoksi kuivattuja hedelmiä ei kannata napostella pussia kerrallaan, mutta ne ovat hyvä lisä välipaloille, etenkin ennen ja jälkeen treenien. 

Lasten smoothiepussit 

Lastenruokien osastolta löytyy laaja valikoima erilaisia huoneenlämmössä säilyviä smoothieita. Smoothiepussit on helppo kuljettaa mukana, eivätkä ne pilaannu, vaikka ne jäisivätkin kassin pohjalle pidemmäksi aikaa. Erinomaisia esimerkiksi treeni- ja pelireissu eväiksi.