Kuka olen

Olen Saara Wahlgren, Elintarviketieteiden maisteri (ETM), koripalloilija ja urheiluravitsemuksen asiantuntija. Valmistuin Helsingin yliopistolta vuonna 2022 Elintarviketieteiden maisteriksi pääaineenani elintarviketeknologia. Valmistumisen jälkeen olen toiminut yrittäjänä urheiluravitsemuksen, elintarvikkeiden, koripallon ja tapahtumajuontamisen parissa. Lisäksi olen toteuttanut verkkokursseja yhdessä Feelhobbyn kanssa. 

Koripalloa olen pelannut aina naisten maajoukkueessa asti ja tällä hetkellä pelaan Naisten korisliigassa Torpan Poikien paidassa. Kuluva kausi on 10. kauteni korisliigassa. Muutaman kauden jouduin olemaan sivussa loukkaantumisten takia, jolloin ehdin panostamaan enemmän opintoihini sekä aloittamaan taivaltani yrittäjyyden parissa. Yrittäjyys ja sen tuoma vapaus ja vastuu ovat aina kiinnostaneet minua!

Helsingin yliopistolla suorittamieni elintarviketieteiden opintojen lisäksi valmistuin juuri Careerian yrittäjyyden ammattitutkinnosta. Urheiluravitsemusta olen opiskellut niin yliopistolla kuin itsenäisesti. Olen osana Suomen Urheiluravitsemuksen Asiantuntijan ry:tä (SURA ry) ja omakohtainen kokemus sekä verkostoni sijoittuvat vahvasti urheilumaailmaan.  


Vastuullista valmennusta - Miten arvoni näkyvät työssäni?

Pitkän urheilu-urani takia tiedän omasta kokemuksesta urheilijoilla olevat suorituspaineet sekä stressin. Ravitsemuksen ja ruokailun ei pitäisi olla tätä stressiä lisäävä tekijä, vaan rentoa, kehitystä edistävää ja jopa nautittavaa toimintaa. Urheilijoilla ravitsemus on suuressa osassa palautumista ja kehittymistä, joten siihen tulee kiinnittää huomiota, mutta ilman pakonomaisuutta ja grammojen laskemista. Valmennukseni perustuu tutkittuun tietoon ja lajikohtaiseen näkökulmaan. Eri lajeissa ja jopa eri kokoisilla urheilijoilla tulee olla omaan tarpeeseen suunniteltu ruokavalio. Minusta on tärkeää, että urheilija oppii tiedostamaan minkälaiset ravitsemus valinnat ovat kehitystä ja palautumista tukevia, jolloin hän voi itse arjessaan vaikuttaa niihin. Ydinviestinä haluaisinkin muistettavan, että on lukuisia tapoja syödä oikein!

Vastuullisuus - Pyrin kaikella toiminnallani kestävään kehitykseen, toimintani on luotettavaa, ympäristöä kunnioittavaa, taloudellista ja yhteiskunnallisesti kehittävää. Ravitsemusvalmennuksissani korostan planetaarisen ruokavalion merkityksestä terveydelle sekä ympäristölle. Suurin osa työstäni tapahtuu digitaalisesti, joka puolestaan pitää toiminnastani syntyvät päästöt ja kulutuksen matalana. Kannan yhteiskunnallista vastuuta asiakkaistani opettamalla heille terveellisempiä elämäntapoja ja täten parantaen heidän hyvinvointiaan. Suomessa 29% 2-16-vuotiaista pojista sekä 19% tytöistä on ylipainoisia (THL 2021). Luvut ovat erittäin huolestuttavia ja vain nousevat mitä vanhempia ikäryhmiä tarkastelemme. Terveellisten elämäntapojen oppiminen jo nuorena on mielestäni erittäin tärkeä ennaltaehkäisevä asia nuorten ja koko yhteiskunnan hyvinvoinnin kannalta. Fyysisen hyvinvoinnin lisäksi, valmennuksissani korostetaan vahvasti myös henkisen hyvinvoinnin tärkeyttä.

Rentous - Vaikka ruoka ja ravitsemus ovat iso osa hyvinvointia ja terveellisiä elämäntapoja, ei rentoutta sovi kuitenkaan unohtaa. Stressitekijöitä löytyy jokaisen arjesta ja ruoan ei pitäisi olla yksi niistä, vaan jaksamista tukeva ja jopa nautittava asia arjen kiireiden keskellä. Valmennuksissani ei seurata tarkkaa ruokavalio-ohjelmaa, vaan se kasataan täysin asiakkaan arjen sallimissa rajoissa ja pienin muutoksin lähdetään kohti realistiseksi asetettuja tavoitteita. Sanonta "ruokavalio rajoittaa, ravitsemus vapauttaa" kuvaa hyvin valmennukseni periaatteita. 

Asiakaslähtöisyys - Jokaisen ravitsemusvalmennuksen alussa teemme kattavan alkukartoituksen asiakkaan lähtökohdista, rajoitteista, mieltymyksistä ja arjen rakenteesta. Valmennukset on räätälöity täysin henkilökohtaisten speksien ympärille. Jokaisen valmennuksen tavoitteena on löytää omaan arkeen helposti integroitavia, hyvinvointia edistäviä asioita, jotka on mietitty yhdessä asiakkaan kanssa. Myös koripallovalmennukset suunnitellaan täysin asiakkaiden tason mukaan niin, että treenit ovat tarpeeksi haastavia, mutta niissä pysyy urheilun tuoma ilo ja hyvä energia mukana. Missioni 


Miten asiakkaani ovat kokeneet valmennukseni?

"Positiivinen, kannustava ja ammattitaitoinen ravitsemusvalmennus antoi minulle varmuutta ja hyviä vinkkejä urheilijan arkeeni. Oli mielenkiintoista pureutua syvemmälle omaan arkeen seuraamalla ruokavaliota, unta, treenaamista ja palautumista sekä saada henkilökohtaisia neuvoja kehittymiseen. Mielestäni on arvokasta oppia huomaamaan, että kaikki vaikuttaa kaikkeen ja että pieniltäkin tuntuvilla asioilla voi olla iso merkitys esimerkiksi hyvän olon tavoittelussa." 

Saana, 18

SM-tason koripalloilija


"Pääsin mukaan Saaran vetämiin koristreeneihin aloittelijoille. Läpi treenien tunnelma oli innostava ja kannustava. Treenit oli hyvin suunniteltu, pääsimme harjoittelemaan eri osa-alueita selkeillä ja hyvin ohjatuilla harjoitteilla. Saaralla on taito pitää ohjat käsissään ja samalla luoda kannustava harjoitteluympäristö. Voin suositella lämpimästi!"

Tiina, 40

Koripalloaloittelija


"Ravinnolla on erittäin suuri merkitys urheilussa, mutta siitä ei mielestäni puhuta tarpeeksi. Toivoisin että oman uran alkuvaiheessa olisi tarjottu tarpeeksi ravitsemusvalmennusta, jotta minulla olisi ollut enemmän tietoutta asiasta nuoresta iästä lähtien ja työkalut tulevaisuutta varten. On tärkeää tukea etenkin nuorten urheilijoiden urheilu-uraa ravitsemusvalmennuksella, jotta voidaan ennaltaehkäistä häiriintynyttä syömiskäyttäytymistä sekä parantaa suorituskykyä ja kehittymistä. Mielestäni jokaisella seuralla pitäisikin olla käytettävissä urheiluravitsemuksen asiantuntija, jotta asiaa voidaan lähestyä oikealla tavalla ja lisätä tietoutta aiheesta, josta liikkuu paljon vääristynyttä tietoa."⁠

Annika, 29

Koripalloammattilainen